
De spanning tussen wie we zijn (reeële)
en wie we willen zijn (ideale)
creeërt een gezonde spanning of stress die blijft inspireren,
een doel geeft om naar te streven
De spanning tussen wie we zijn (reeële)
en wie we willen zijn (ideale)
creeërt een gezonde spanning of stress die blijft inspireren,
een doel geeft om naar te streven
Het detecteren (bij zichzelf, bij de collega’s, bij werknemers in het algemeen) van morele stress is een eerste stap in het (h)erkennen van het fenomeen. Het is belangrijk dat zorgverleners en leidinggevenden het onderscheid kennen tussen werkstress, emotionele stress en morele stress. Morele stress is namelijk een specifieke vorm van stress met specifieke gevolgen.
Het is belangrijk dat morele stress iets is wat bespreekbaar kan zijn in een organisatie. Zorgverleners moeten op een zowel informele als formele manier ervaringen, emoties en casussen omtrent morele stress kunnen delen.
Het hanteren van morele stress kan via het inzetten op twee sporen, liefst tegelijk.
Op drie niveaus
Morele stress dient op drie niveaus te worden aangepakt: organisatiebeleid, team- en leidinggevend niveau en individueel niveau.
Voor voorbeelden van strategieën en suggesties voor actie op de drie niveaus, zie ‘Gids’.
Bouwen aan een moreel veerkrachtige organisatie kan door in te zetten op verschillende interventiesporen, namelijk deze van draagkracht, draaglast en draagvlak. We zijn ervan overtuigd dat het inzetten op elk van deze drie pistes het meest werkzaam is.
Het verminderen van werkeisen en het aanpakken van factoren die bijdragen tot morele stress, is één van de mogelijke interventiepistes om met morele stress om te gaan. Het komt in se neer op het aanpakken van de draaglast, of het voorkomen van situaties van morele stress. Dit kan gaan om interventies zoals:
Werken aan weerbaarheid en morele veerkracht van teams en individuele zorgverleners is een andere mogelijkheid om zorgverleners manieren aan te reiken om om te gaan met morele stress. Het morele veerkrachthuis en de methodiekenbundel voor workshops rond morele veerkracht bieden organisaties een kader én instrumenten om deze piste uit te werken in de vorm van trainingen voor het personeel.
Zie Instrumenten > methodiekenbundel
Bij ‘Hulpbronnen’ werd reeds een overzicht gegeven van de werkhulpbronnen die versterkt kunnen worden in het kader van morele stress.
Interventies op dit vlak richten zich op:
Deze acties vragen over het algemeen om een geïntegreerde aanpak. Het kan daarom belangrijk zijn om de aandacht te vestigen op het bredere beleidskader waarin aandacht voor het thema morele stress kan worden aangepakt. Concrete suggesties vind je in de Gids: van morele stress naar morele veerkracht.